Bij Goldfields in Haarlem kunnen mensen goud inruilen voor contant geld. Een gat in de markt tijdens de recessie?
Te koop gevraagd: oud goud. Tot 20 euro per gram. Dat staat op een sandwichbord aan de Gedempte Oude Gracht 42 in Haarlem.
Bij de eenmanszaak Goldfields kunnen mensen sinds twee maanden oude of kapotte sieraden inruilen voor cash. Eigenaar Mario Zitter opende de zaak op gevoel. Profiteren van de recessie is niet zijn insteek.
De zaak kan wel een lik verf gebruiken. De muren zijn wit met hier en daar een grote vlek. De wanden achterin zijn roze en appeltjesgroen. Een kale goudzaak met een tafel en drie stoelen.
Mario heeft het pand gehuurd en niks aan het interieur gedaan. Dat heeft een reden. Per 1 september verhuist Goldfields naar nummer 22. In dat kleinere pand met een lagere huur hoopt Mario zijn zaak uit te bouwen.
Toetssteenmethode
Een correcte man komt binnen en legt een boterhamzakje met gouden sieraden op tafel. Ze zijn kapot. Mario bekijkt de kettinkjes en ringen zorgvuldig onder een juweliersloep.
Met de kettinkjes krast hij op een toetssteen en haaks erop strijkt hij een oplossing van salpeterzuur. “Dat is om het aantal karaat te bepalen”, legt hij later uit. 14 karaat vloeistof heeft een bepaalde concentratie salpeterzuur. Blijft het goud staan, dan is het 14 karaat. Lost het op, dan niet. Zo heeft Mario ook toetsvloeistoffen voor 18 en 22 karaat.
De kettinkjes van de man zijn 14 karaat. Na weging en berekening blijken de ingeleverde sieraden 70 euro waard. Het aangekochte goud moet twee weken worden bewaard. Dat is wettelijk verplicht, als controlemechanisme.
Wat doet u met het edelmetaal na die twee weken?
"Ik smelt het om en breng het naar een goudgroothandel. Het smeltverlies is ongeveer 10 procent. Dat reken ik door naar de aankoopprijs."
Waarom heeft u deze zaak geopend?
"Ik dacht dat het zou kunnen werken. Mensen hebben vaak oude of kapotte sieraden thuis liggen. Bij de juwelier kun je wel inruilen, maar dan moet je gelijk iets terug kopen. Netto geef je dan geld uit. Bij mij krijg je contant geld en zijn er verder geen verplichtingen. Tijdens de crisis is dat misschien iets wat mensen aanspreekt. "
Hoe komt u erbij om in goud te gaan?
"Ik heb ervaring als het gaat om edelmetalen. Twintig jaar geleden was ik deels in loondienst bij een juwelier. Daarnaast had ik mijn eigen kleine sieradencollectie en verkocht ik merkhorloges. Na die tijd ben ik mijn eigen adviesbureau begonnen. Dat liep goed, tot begin dit jaar. Ineens kreeg ik minder opdrachten door de recessie. Om geld bij te verdienen ben ik oud goud gaan inkopen. Het adviesbureau staat nu op een lager pitje."
Hoe gaan de zaken tot nu toe?
"Redelijk. Ik ben drie dagen per week open en verdien genoeg om de rekeningen te betalen. Mensen denken bij goud gelijk dat je rijk bent, maar dat is natuurlijk niet zo."
Merkt u iets van de recessie?
"Vrij weinig. Het is hartstikke rustig in Haarlem. Mensen gaan gewoon op vakantie. Ze houden misschien hun hand op de knip, maar wanhopig zijn ze niet. Ze staan hier niet in rijen voor de deur. Misschien dat het in september aantrekt. Ik weet niet wat ik dan moet verwachten.
Wat voor mensen komen hier binnen?
"Iedereen loopt bij mij naar binnen. De meeste mensen ruilen kapotte sieraden in en willen daar een geldbedrag voor terug. Reparatie is vaak duurder dan de aankoopprijs en dus niet altijd de moeite waard. Je kan niet iedereen tevreden stellen met de prijs die je biedt. Ik lever een service. Niet iedereen heeft toegang tot een goudgroothandel. Je kan daar niet aankomen met kleine hoeveelheden goud."
Willen mensen weleens nepgoud inleveren?
"Ja. Sommigen komen hier in de volle overtuiging dat hun sieraden echt zijn. Maar nepgoud haal je er zo uit. Je kunt het zien, voelen en zelfs horen als je het op de tafel laat vallen. Ik geef uitleg waarom het dan niet echt is. Ik doe de hele test en leg bij elke stap uit wat ik doe."